Over ons

Voorlezen-plus

Carla Wikkerman en Nelleke Boer

Beiden hebben we vele jaren werkervaring in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Nelleke werkte als gedragskundige bij Stichting Philadelphia en de afgelopen 25 jaar bij Stichting Raamwerk in Noordwijkerhout.  Carla werkte als gedragskundige bij diverse organisaties en later als coördinator bij Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE).
Inmiddels zijn we met pensioen en ronden we ook onze activiteiten voor Voorlezen-plus af.

Vanaf de eerste kennismaking met Multi-sensory storytelling waren we enthousiast over het concept: het maken van een persoonlijk verhaal met zintuiglijke prikkels voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Een concept dat ook voor mensen met een verstandelijke beperking en dementie bruikbaar blijkt.
We bezochten verschillende plekken waar met deze methodiek of aanverwante methodieken gewerkt wordt en waar onderzoek wordt gedaan. Zoals de Universiteit van Dundee in Schotland, de Universiteit van Leuven in België, de Universiteit van Groningen in Nederland en de Universiteit van Keulen in Duitsland.

In de afgelopen jaren hebben we veel praktijkervaring opgedaan met het ontwikkelen van verhalen en het geven van presentaties, workshops en trainingen. We hebben ervaren dat onze werkwijze Voorlezen-plus overal met enthousiasme werd ontvangen. Het proces van het verhalen maken is dan ook erg boeiend. Grote uitdaging voor de betrokkenen is steeds om het verhaal eenvoudig te houden en niet te veel te willen. Die les kregen we zelf mee van Dick Bruna, die wij in 2008 in zijn Utrechtse atelier bezochten.

Het maken van een verhaal kost zeker de nodige tijd en coaching. Maar het resultaat is dan ook zeer waardevol. Het levert een uniek boek op, dat keer op keer kan worden voorgelezen. Die activiteit is heel makkelijk uit te voeren en geeft veel plezier, voor de luisteraar én voor de voorlezer!

jva 20140919 0155
dscf5482
img 1267
jva 20120118 0634
img 5471