Thema verhalen

Naast het maken van persoonlijke Voorlezen-plus-verhalen hebben we in de afgelopen jaren ook ervaring opgedaan met het maken van themaverhalen en met verhalen die aan een groep worden voorgelezen.

Themaverhalen

Sinds 2015 maakten we, naast persoonlijke Voorlezen-plus-boeken, ook themaboeken. Dat daar veel vraag naar is, merkten we in onze contacten met familieleden en begeleiders van mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). 

Onze eerste themaverhalen kwamen voort uit de vraag: hoe bereid je mensen met EMB voor op feesten als Kerstmis en Sinterklaas? Daarnaast maakten we verhalen over thema’s als ‘verhuizen’, ‘naar de tandarts’ en ‘ongesteld zijn’. Voor een zorginstelling waar binnenkort verbouwd ging worden, maakten we een themaverhaal om de bewoners voor te bereiden op de komende verbouwing én op het lawaai dat daarbij gemaakt zou gaan worden.

Bij het maken van de themaverhalen volgden we ongeveer de zeven stappen uit het maakproces van persoonlijke Voorlezen-plus-boeken

We ontwikkelden het verhaal eerst met één persoon met EMB in gedachten. Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van deze persoon? Hoe viert hij of zij bijvoorbeeld Sinterklaas? Wat willen we met het voorlezen van het verhaal bereiken? Wat moet er dan in elk geval in het verhaal voorkomen? 
Op basis van deze vragen stelden we een eerste versie op. Vervolgens gingen we na of er aanpassingen nodig waren, om het verhaal voor meerdere personen geschikt te maken. Themaverhalen kunnen namelijk aan één persoon, maar ook aan een groep worden voorgelezen. 

Voor de themaverhalen maakten we soms gebruik van bestaande verhalen. Aan het themaboek over kerstfeest vieren lag bijvoorbeeld Dick Bruna’s Kerstmis ten grondslag.

Voorbeelden

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van themaverhalen. Klik op de titels om ze te bekijken.